Oglejte si okna

slika za oglejte si oknaVam je že kdo kdaj rekel »oglejte si okna« na moji hiši! No, čeprav so lepa, je bilo včasih dosti drugače. Okna so v modernih časih narejena iz sodobnih mas, materialov in na sodobne načine. Ker dobro tesnijo so tudi draga. Sodobno okno je tehnološki višek, ki povrne svojo investicijo v kratkem obdobju.

Če pa bi vam nekdo pred kakim stoletjem rekel »oglejte si okna« na moji hiši, potem bi imelo to čisto drugačen pomen. Okna so bila v tistih časih dvojni, če ne trojni luksuz. Težko je bilo narediti primerna okna, saj se je za to potrebovalo veliko materialov, posebne tehnike, ki niso bile na voljo prav vsem. Rezultat so bila okna, ki pa niso bila v ničemer podobna sodobnim oknom. Imeli so jih res bolj zaradi odvračanja neposrednih vplivov narave ter omejevanja prehoda živalim, zato ta okna niso dobro tesnila. Oglejte si okna izpred 100-150 let in videli boste o čem govorim. Okna so bila enoslojna in niti niso tesnila. Zelo težko je bilo tudi proizvajalcem oken, saj ni bilo nikakršnih enovitih dimenzij oken. Vsak si je pač naredil okno v zid tako, da je pač imel dejansko luknjo v zidu.

Drugi razlog zakaj so bila okna luksuz tiči v davku, ki so ga uvedli na okna. Oglejte si okna z vidika stroškov. Ne le da so bila nedostopna zaradi cene, vendar so bila še strošek, saj je bilo potrebno zanje plačati dajatve. To je, malo komično sprožilo celo take absurde, da so si ljudje iz kljubovanja ali zaradi stroška preprosto zazidali okna.

Oglejte si okna še z vidika spremembe skozi čas. Se vam res zdijo okna sedaj tako draga glede na kvaliteto, ceno in prihranke, ki jih boste imeli? Primerjajte to z našimi predniki, ki si oken sploh niso mogli privoščiti!

Ko boste naslednjič šli mimo stare hiše, oglejte si okna. Če so ostanki le teh, je tam živel nekdo, ki ni bil revež.