Oblikovanje logotipa

Oblikovanje logotipaLogotip je znak ali grafični simbol, ki jih podjetja, organizacije in celo nekateri posamezniki uporabljajo za predstavljanje in takojšnje javno priznanje. Lahko so le grafike, kar imenujemo simbol ali ikona, ali pa so sestavljeni iz imena podjetja ali organizacije, kar imenujemo logotip. Dandanes je logotip sinonim za blagovno znamko ali produkt, zato je oblikovanje logotipa zapleteno in zahtevno delo.

Oblikovanje logotipa je proces, ki ga sestavlja več različnih storitev. Izdelek mora biti izdelan s strani strokovnih grafičnih oblikovalcev ter primeren tako za tiskane kot za elektronske medije. Oblikovanje logotipa je zahtevno delo zato, ker mora biti logotip obvezno v celoti original, saj so znamke zaščitene in se plagiatorstvo kaznuje, obstaja pa toliko različnih blagovnih znamk, da se je treba potruditi, da res naredimo nekaj novega. Oblikovanje logotipa je pomembno, saj podjetju poveča prepoznavnost in postane njegovo najbolj pomembno identifikacijsko sredstvo. Logotip naj bo enostaven, privlačen in izdelan tako, da ljudem ostane v spominu, saj je ravno to njegov namen. Ustrezno in strokovno oblikovanje logotipa ima veliko prednosti. Všečen in prijazen logotip vzpodbudi stranke, da kupijo določene artikle, sprožijo občutke, ki dosežejo več kot besede, na spletni strani podjetje naredi dober vtis in pokaže, da je v koraku s časom, poveča prepoznavnost ter vzbudi več zaupanja med potencialnimi strankami.

Logotip lahko v podzavesti sproži asociacije na pretekle izkušnje in oblikovanje logotipa se zanaša na te občutke. Logotip naj bi stare stranke in nove potencialne kupce opomnil na podjetje, blagovno znamko ali produkt, zato mora biti udaren, da si ga ljudje zapomnijo ter prijeten, da ga lahko povežejo z neko dobro izkušnjo. Ustrezen logotip pomaga podjetju pri njegovi verodostojnosti, slab pa naredi precej več škode kot koristi. Ustrezen logotip je funkcionalen in efektiven, ne glede na to, ali je majhen ali velik, ljudje si ga morajo zapomniti in stranko spomniti na določeno podjetje ali produkte, enostaven in unikaten, da ne povzroča težav pri razlikovanju od drugih, zgrajen iz jasnih in čistih linij ter barvno prilagojen, da se lahko uporablja v barvah ali črno-beli verziji.