Kulinarika

KulinarikaZelo velika večina ljudi pozna besedo kulinarika, ne razumejo pa pomena besede. Če se sprašujete kaj ta beseda skriva v sebi, ste na pravem mestu. Veliko ljudi pravi da je to način kako pripravimo jed, a je veliko več, kulinarika je umetnost, je način kako zaužijemo hrano ter doživljamo okus jedi. Slovenska tradicionalna kulinarika nam to zelo veliko pomeni, saj so z razlogom, da se recepti naših jedi nebi izgubili, nekatere kar zaščitili. Jedi kot so: Kranjska klobasa, potica, Prekmurska gibanica, štruklji, žganci, šmorn, itd. so razvili naši predniki, izpopolnili pa so jih vrhunski kuharji. Najboljši kuharji teh jedi pa so seveda naše stare mame, katere znajo to jed pripraviti še na posebej domač in okusen način. Slovenska kulinarika pozna tudi vino, pravzaprav je to zelo pomemben del Slovenske kulinarike, z njim se srečamo skoraj povsod, na prireditvah ali zabavah, tudi doma. Najbolj znana Slovenska vina so: dolenjski cviček, metliška črnina, teran.