Izkušnja z inštrukcijami fizike

Inštrukcije fizike so organizirana pomoč vsem, ki se učijo fiziko, nudijo pa jih tudi v podjetju Horizont. Problemi pri učenju fizike se pojavljajo že v osnovni šolo in pa kasneje v srednji šoli in na fakulteti. Stopnja zahtevanega znanja in obsega snovi se veča, zato je tudi potreba za inštrukcije fizike večja.

Tudi sama sem v času gimnazije obiskovala Učni center Horizont, saj mi matematika in fizika nista ravno bili pisani na kožo. Predvsem je bil problem zaradi prehitre razlage in obsežnosti snovi. Če sem se pri določenem delu razlaga izgubila in nisem razumela, je to vplivalo na celotno snov. Zato sem poiskala pomoč v obliki inštrukcij fizike. Moram povedati, da so se inštrukcije fizike vsakokrat izkazale kot dobra naložba. Ker sem bila dojemljiva nisem potrebovala veliko inštrukcij. Potrebovala sem natančno razlago, nekaj vaj, ki sem jih reševala ob nadzoru inštruktorja, in problem je bil rešen. Seveda ob trdem delu reševanja množice domačih nalog. Brez tega ni šlo, in tudi ne bi šlo. Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo! Ta rek zagotovo drži.

Inštrukcije fizike so priporočljive, da se učencu na njemu razumljiv način razloži snov in znanje potem utrdi. Najdete jih na povezavi: http://www.instrukcijehorizont.si/instrukcije/fizika/.

Kljub težavam pri predmetu nikoli nisem imela popravnega izpita. Predvsem zaradi sprotnega reševanja težav, ki so se pojavile in trdega dela doma. Sicer je res, da verjetno danes, 15 let po končani srednješolski izobrazbi ne bi znala rešiti večine nalog, a vseeno je ostalo razumevanje določenih fizikalnih zakonitosti in problemov. Z gotovostjo pa lahko tudi trdim, da bi imela z zaključevanjem letnikov velike težave če se ne bi odločila za inštrukcije fizike. Inštruktor predmeta je bil vedno razumevajoč in ni bilo potrebno veliko razlage, da sem dojela kako se rešijo naloge. Še danes sem mu hvaležna, da fizika le ni bila tako trd zalogaj kot je kazalo da bo na začetku.