Kakšna garažna vrata poznamo?

Naši predniki so iznašli garažna vrata, z namenom preprečitve pretiranega poseganja na njihovo posest. Torej njihov glavni namen je razmejitev in varnost pred drugimi. Skozi zgodovino se naloga garažnih vrat ni spremenila, vrata so se le nekoliko modernizirala in avtomatizirala. Če želite o garažnih vratih izvedeti več, kliknite tukaj.

Garažna vrata

Danes na trgu obstaja ogromno različnih vrst garažnih vrat, ki se med seboj razlikujejo tako po materialu iz katerega so izdelane kot tudi po načinu odpiranja le teh. Najpogosteje se uporabljajo naslednje vrste.

Sekcijska garažna vrata

Krilo se odpira pod strop, zato taka vrata ne porabijo veliko prostora. Prednost takih vrat je da je njihova vgradnja in menjava sila enostavna brez kakršnihkoli dodatnih gradbenih del. Imajo dolgo življenjsko dobo, kljub praktično nobenemu vzdrževanju in čiščenju.

Dvokrilna garažna vrata

Predstavljajo prvo vrsto garažnih vrat, ki pa se zaradi porabe veliko prostora danes opuščajo. Izdelana so lahko iz lesa, aluminija ali celo PVC-ja. Njihova slabost je tudi da se po nekem času, v kolikor niso vrata narejena kakovostno, znajo povesiti.

Bočna garažna vrata

Pogosto se zaradi ovir na stropu zgodi da klasičnih dvižnih vrat ne moremo vgraditi. Takrat nam pridejo prav bočna vrat, ki se odpirajo v desno ali levo stran stene.